Kruche ciasto. Wilgotne serowo-makowe nadzienie. Ciasto niekonwencjonalne. W Polsce nie spotkałam się z nim nigdzie. Bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Spróbujesz?
Składniki:
- 190 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 450 ml mleka
- 60 g masła
- 90 g cukru
- 100 g suchego mielonego maku
- 100 g kaszy manny
- 150 g białego sera
- szczypta soli
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
W garnku połącz zimne mleko, 90 g cukru i 60 g masła. Wstaw na średni ogień i podgrzewaj mieszając trzepaczką. Doprowadź do wrzenia. Dodaj cienkim strumieniem mak i kaszę mannę. Zagotuj ciągle mieszając. Powinna powstać jednolita gęsta masa. Zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut.
W misce wymieszaj mąkę z 80 g cukru i solą. Dodaj 100 g masła i zagnieć kruszonkę palcami. Dodaj 3 łyżki zimnej wody i zagnieć elastyczne ciasto.
Podziel ciasto w proporcji 1/3 - 2/3. Mniejszą część zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Większą wyklej tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Twaróg pokrusz. Dodaj jajko i szczyptę soli. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj przestudzoną masę makową. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na schłodzony spód. Na wierzch zetrzyj na tarce zamrożoną resztę ciasta.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 50 minut. Wierzch ciasta powinien być dobrze zrumieniony.
Wystudź ciasto w formie i wstaw na kilka godzin do lodówki przed wyjęciem z formy.
Komentarze
Prześlij komentarz