Pasztet z fasoli - aromatyczny, wegetariański, pyszny. Pasztet idealny. Nie brakowało sceptyków, ale cała porcja zniknęła w kilka dni, a wychodzi go naprawdę sporo (3 aluminiowe foremki). Moja inspiracja
Składniki:
Piekarnik nagrzej do 180 st. W naczyniu żaroodpornym ułóż obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, pietruszkę i seler. Posyp rozmarynem i polej olejem. Piecz bez przykrycia 30 minut. Ostudź.
- 500 g suchej fasoli "Jaś"
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 1/2 selera korzeniowego
- rozmaryn
- 2 łyżki oleju
- 150 g masła orzechowego gładkiego bez cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem pasztetu namocz fasolę w dużym garnku. Zalej ją zimną wodą 10 cm powyżej poziomu fasoli i odstaw na co najmniej 8 godzin.
Po upływie tego czasu zmień wodę - wlej około 5 cm ponad poziom fasoli. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 2,5 godziny. W połowie gotowania dodaj szczyptę soli. Odcedź, ale pozostaw wywar.
Ostudzoną fasolę i warzywa zmiel w malakserze z dodatkiem masła orzechowego i gałki muszkatołowej. Dodawaj po łyżce wywar, gdyby masa okazała się za gęsta. Masę dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z jajkami.
Masę przełóż do foremek - ja wykorzystałam jednorazowe aluminiowe. Jeśli będziesz piec w keksówce, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz bez przykrycia w 180 st. prze 45 minut. Wyjmij, ostudź i przechowuj w lodówce.
Robiłam kiedyś podobny, smakował rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń