Przepyszne, długo utrzymujące świeżość. Proste ciasto na miksie kefiru i jogurtu. Z aktualnie dostępnymi owocami - u mnie padło na zalegające w zamrażarce agrest i jagody (zdecydowanie polecam owoce drobne - np. truskawki mają za dużo wody i wychodzi zakalec :( ). Dodatkową zaletą jest to, że do jego przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy łyżka.
Składniki:
- 240 g oleju
- 1,5 kubka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 1 kubek kefiru
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300-400 g owoców - u mnie agrest i jagody
Sposób przygotowania:
W misce umieść olej, jajka, cukier, esencję waniliową, jogurt i kefir. Wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek i sodę. Ponownie wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Dodaj połowę owoców i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Na wierzchu ułóż resztę owoców.
Piecz w 170 st. bez termoobiegu przez 40 minut - do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz