Mimo ogólnego spowolnienia tempa życia przychodzą dni, że się po prostu nie chce. Taka totalna demotywacja. Ale... obiad trzeba zrobić, bo dzieci, bo mąż... Bo trzeba :) W takich sytuacjach na ratunek przybywają dania jednogarnkowe, których za bardzo nie trzeba pilnować, które robią się prawie same.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 300 g ryżu suchego
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodekij
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i wyciśnij. Dodaj paprykę słodką, zioła, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz olej. Wymieszaj. Powstałą marynatą natrzyj umyte i osuszone udka. Zostaw na co najmniej godzinę, ale mogą poczekać również całą noc.
Ryż wypłucz na sitku zimną wodą. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ryżem.
600 ml wody wymieszaj z kurkumą, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, sosem sojowym i ketchupem. Zagotuj.
Ryż z marchewką wyłóż do głębokiego żaroodpornego naczynia. Zalej gorącą zalewą. Ułóż pokrojoną w plastry cebulę, a na nią przygotowane wcześniej udka.
Piecz w 180 st. przez 70-80 minut.
Pyszne danie, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
Usuń