To jeden z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wymaga sporo pracy, ale warta jest każdej poświęconej jej minuty. Dzięki zaparzaniu mąki gorącym mlekiem jest bardzo puszysta i długo utrzymuje świeżość.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
Oryginalny przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml mleka + 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 75 g cukru pudru
- 75 g masła roztopionego i przestudzonego
- 20 ml rumu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mleko zagotuj.
75 g mąki umieść w misie i zalej 200 ml wrzącego mleka. Utrzyj do powstania bezgrudkowej masy i odstaw do wystudzenia do letniej temperatury.
20 g drożdży rozpuść w 50 ml letniego mleka. Dodaj do zaparzonej mąki. Dodaj połowę cukru i utrzyj do połączenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem do otrzymania białej puszystej masy. Żółtka, pozostałą mąkę, masło, sól i rum dodaj do zaczynu i dobrze wyrób.
Formę o pojemności 2 l wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piecz w 170 st. przez 40 minut (do suchego patyczka. Pozostaw do wystygnięcia w stygnącym piekarniku. Udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz