Rzadko przygotowujemy kurczaka w całości. Preferujemy udka albo filet. Tym razem musiał być w całości. "Uśmiechał" się do mnie z lodówki w sklepie. Kurczak zagrodowy z chowu bez antybiotyków. Wiedziałam, że wyląduje na butelce. Wiedziałam, że będzie przepyszny!
Składniki:
- kurczak w całości (ok. 2 kg)
- przyprawy: majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
- piwo butelkowane
Sposób przygotowania:
Butelkę z piwem namocz na noc w wodzie, by odkleiły się naklejki.
Kurczaka wieczorem umyj, osusz i natrzyj przyprawami. Wstaw na noc do lodówki.
Butelkę z piwem wstaw do brytfanny, w której będziesz piec kurczaka. Piekarnik nagrzej do 180 st.
Kurczaka nałóż na butelkę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1,5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika - zrób to ostrożnie, by nie poparzyć się piwem, poporcjuj.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz