Ciasto na szczególną okazję. Wilgotny ser, lekko słodkie jabłka, kruche ciasto. Jedna z ciekawszych i smaczniejszych sernikowych wariacji.
Inspiracja wprost od Moje Wypieki
Składniki:
CIASTO
Inspiracja wprost od Moje Wypieki
Składniki:
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła, zimnego
- 2 żółtka (białka należy odłożyć do masy serowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 120 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde opakowanie o wadze 40 g)
- 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie)
PONADTO
- 800 g jabłek
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz w temperaturze 190ºC przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawaj żółtka, nie przestawaj ucierać. Do masy wlej kwaśną śmietanę i ucieraj. Do utartej masy dodawaj po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzyj.
Białka (w liczbie 6) ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy serowej przy pomocy szpatułki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłóż masę serową i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170 – 180ºC przez około 45 minut. Wystudź w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku.
Najlepszy przepis na sernik.
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń