Pączki pieczone

Dla mnie druga połowa stycznia to idealny czas na pączki. Przepisów jes całe mnóstwo. Głównie na te smażone w głębokim tłuszczu. Jednak od paru lat trend zdrowego odżywiania, bycia fit spowodował, że pączki pieczone w piekarniku zdobywają kolejnych zwolenników.

Mnie kojarzą się raczej z bułeczkami, ale... są przepyszne, więc musiały znaleźć się na blogu :)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 torebki suszonych drożdży
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml mleka
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • marmolada/powidła
  • lukier/cukier puder
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj letnie mleko i roztopione przestudzone masło oraz 4 roztrzepane jajka. Wszystko wyrób mikserem z hakami lub ręcznie.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Następnie wyrób krótko ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj pączki. Na środek każdego pączka wyłóż łyżeczkę marmolady. Zwiń pączka z nadzieniem w środku i odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Uformowane pączki odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Blaszkę z pączkami wstaw do nagrzanego do 10 st. piekarnika. Piecz 15-20 minut do suchego patyczka.

Udekoruj lukrem, gdy będą jeszcze ciepłe lub już ostudzone cukrem pudrem.

Komentarze