Dla mnie druga połowa stycznia to idealny czas na pączki. Przepisów jes całe mnóstwo. Głównie na te smażone w głębokim tłuszczu. Jednak od paru lat trend zdrowego odżywiania, bycia fit spowodował, że pączki pieczone w piekarniku zdobywają kolejnych zwolenników.
Mnie kojarzą się raczej z bułeczkami, ale... są przepyszne, więc musiały znaleźć się na blogu :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 torebki suszonych drożdży
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 125 ml mleka
- 200 g masła
- 4 jajka
- roztrzepane jajko do posmarowania
- marmolada/powidła
- lukier/cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj letnie mleko i roztopione przestudzone masło oraz 4 roztrzepane jajka. Wszystko wyrób mikserem z hakami lub ręcznie.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Następnie wyrób krótko ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj pączki. Na środek każdego pączka wyłóż łyżeczkę marmolady. Zwiń pączka z nadzieniem w środku i odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane pączki odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Blaszkę z pączkami wstaw do nagrzanego do 10 st. piekarnika. Piecz 15-20 minut do suchego patyczka.
Udekoruj lukrem, gdy będą jeszcze ciepłe lub już ostudzone cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz