Wielkanoc to jajka. Ale nie tylko te klasyczne, gotowane, smażone... To także kształt, który możemy nadać różnym potrawom.
"Pisankowe" jajka galartowe to specjalność mojej mamy. Efekt jest cudny.
Składniki (na 15 szt.):
"Pisankowe" jajka galartowe to specjalność mojej mamy. Efekt jest cudny.
Składniki (na 15 szt.):
- 350 g fileta z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowo-warzywnego
- sól
- pieprz
- mała puszka groszku konserwowego
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 150 g ugotowanej marchewki
- 4 łyżeczki żelatyny
- natka pietruszki
- 15 wydmuszek
Sposób przygotowania:
Wydmuszki zalej wrzątkiem, wyparz i odstaw do osuszenia.
Filet z kurczaka ugotuj w niewielkiej ilości wody doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudź. Rozdrobnij z pomocą widelca. Zbyt długie włókna potnij nożem.
Bulion zagotuj, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Ostudź.
Groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Marchewkę pokrój w kostkę.
Wydmuszki kolejno napełniaj: natka, marchewka, groszek, kurczak, kukurydza. Na koniec zalej bulionem i wstaw do lodówki na noc. Po tym czasie wydmuszki obierz jak ugotowane jajko.
Komentarze
Prześlij komentarz