Tradycyjna pascha wielkanocna z dużą ilością bakalii. Pascha wielkanocna z tłustego twarogu to nieodzowny element wielkanocnego stołu.
Ten przepis dostałam od siostry :) Zdjęcie niestety jednego z ostatnich kawałków ;)
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego
- 7 żółtek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- Pół szklanki posiekanych migdałów blanszowanych
- Pół szklanki rodzynek
- garść żurawiny
- pół szklanki zielonych pistacji
- garść suszonych moreli
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 30 ml rumu

Sposób przygotowania:
Zmiel twaróg trzykrotnie. Rodzynki zalej rumem. Morele i pistacje posiekaj.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na białą puszystą masę i dodaj do nich śmietanę kremówkę. Następnie wymieszaj. Przelej masę do garnka, dodaj ziarenka wanilii i podgrzej na bardzo małym ogniu. Masa ma wyraźnie zgęstnieć.
Do misy wrzuć twaróg, miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj żółtka ze śmietaną i wymieszaj. Dodaj bakalie.
Durszlak wyłóż bawełnianą ściereczką i przelej do niego masę. Wyrównaj. Przykryj ściereczką, obciąż talerzem. Durszlak wstaw do głębokiego talerza. Wstaw do lodówki na całą noc.
Na przygotowaną paterę wyjmij paschę, usuń ściereczkę i udekoruj bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz