Pascha wielkanocna z twarogu z bakaliami

Tradycyjna pascha wielkanocna z dużą ilością bakalii. Pascha wielkanocna z tłustego twarogu to nieodzowny element wielkanocnego stołu.

Ten przepis dostałam od siostry :) Zdjęcie niestety jednego z ostatnich kawałków ;)


Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego
  • 7 żółtek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • Pół szklanki posiekanych migdałów blanszowanych
  • Pół szklanki rodzynek
  • garść żurawiny
  • pół szklanki zielonych pistacji
  • garść suszonych moreli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 30 ml rumu

Sposób przygotowania:

Zmiel twaróg trzykrotnie. Rodzynki zalej rumem. Morele i pistacje posiekaj.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na białą puszystą masę i dodaj do nich śmietanę kremówkę. Następnie wymieszaj. Przelej masę do garnka, dodaj ziarenka wanilii i podgrzej na bardzo małym ogniu. Masa ma wyraźnie zgęstnieć.

Do misy wrzuć twaróg, miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj żółtka ze śmietaną i wymieszaj. Dodaj bakalie.

Durszlak wyłóż bawełnianą ściereczką i przelej do niego masę. Wyrównaj. Przykryj ściereczką, obciąż talerzem. Durszlak wstaw do głębokiego talerza. Wstaw do lodówki na całą noc. 

Na przygotowaną paterę wyjmij paschę, usuń ściereczkę i udekoruj bakaliami.

Komentarze