Babka czekoladowa z herbatą matcha

 Kiedy masz w domu nastoletnią miłośniczkę Japonii i azjatyckich smaków, nie sposób nie kupić herbaty matcha. Raz trafiłam na rewelacyjną - pyszną, aksamitną, a raz - niestety, smak i konsystencja pozostawiały wiele do życzenia. Miałyśmy do wyboru - wyrzucić lub uratować, co się da. Postanowiłyśmy upiec ciasto. Babka czekoladowa z herbatą matcha. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Miękka, bardzo wilgotna, o niekonwencjonalnym kolorze.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek przesiej i odłóż.

Masło utrzyj z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodawaj jajka, jedno po drugim nie przestając miksować. Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj.

Zmniejsz obroty miksera i dodawaj mąkę na przemian z mlekiem. Miksuj tylko do połączenia składników.

Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj przesiane kakao, a do drugiej matchę. Wymieszaj do uzyskania jednolitych mas.

Keksówkę wysmaruj masłem, oprósz mąką. Wykładaj ciasto na zmianę.

Piecz w temperaturze 160 st. przez 70 minut, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu udekoruj - ulubioną polewą czekoladową.




Komentarze