Mazurek malinowy z masą migdałową

 Próbowałam już różnych wersji mazurka: czekoladowego z wiśniami, kawowego z solonym karmelem, czekoladowego z kajmakiem czy staropolskiego orzechowego. Nie byłabym sobą, gdybym w tym roku nie przetestowała czegoś nowego. Mój wybór padł na mazurek malinowy z masą migdałową. Inspirację zaczerpnęłam z gazety "Czas na święta" z Biedronki. Autorem przepisu jest Arkadiusz Wilamowski.

Mazurki są tradycyjnymi świątecznymi wypiekami, ale co ciekawe przybył do nas z Turcji. Zaczęto go wypiekać na ziemiach polskich w XVII wieku i był nagrodą dla tych, którzy pościli przez 40 dni Wielkiego Postu. Dziś najczęściej wypiekany jest z ciasta kruchego lub biszkoptowego, pokrywany marcepanem lub marmoladą i bogato zdobiony bakaliami.

Przygotowanie mazurka malinowego wymaga odrobinę zachodu, ale naprawdę warto!

Mazurek malinowy zaskakuje - zarówno aksamitną konsystencją musu, jak i jego kwaskowym smakiem. Pachnie latem. Słodycz migdałowej masy równoważy orzeźwiający smak malin. Od Ciebie zależy, jak go udekorujesz. Ja postawiłam na bezy i posypki cukrowe (niestety pod wpływem wilgoci w lodówce "spociły się"). Świetnie będą wyglądać świeże maliny, biała czekolada, płatki migdałowe czy kleksy z bitej śmietany.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • andruty
  • MASA MIGDAŁOWA:
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 70 g mąki migdałowej
  • 70 g cukru
  • 60 g mrożonych malin
  • MUS MALINOWY:
  • 10 g żelatyny
  • 20 ml wody
  • 200 ml śmietany 36%
  • 320 g mrożonych malin
  • 80 g cukru
  • DO DEKORACJI:
  • małe bezy, biała czekolada, maliny itp.

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je.

Tortownicę wyłóż andrutami, a na nich ułóż rozwałkowane ciasto. Ponakłuwaj je widelcem.

Masa migdałowa:

Masło, cukier i jajko wymieszaj z mąką migdałową. Powstałą masę wyłóż na surowe kruche ciasto i posyp je pokruszonymi mrożonymi malinami. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Mus malinowy:

Żelatynę rozpuść w wodzie. Ubij śmietankę i włóż ją do lodówki. W międzyczasie zagotuj maliny z cukrem, dodaj do nich żelatynę i dokładnie wymieszaj. Całość zblenduj, przestudź i wymieszaj ze schłodzoną bitą śmietaną. Tak przygotowany mus wylej na wystudzone ciasto. Deser mocno schłodź w lodówce.

Przed podaniem udekoruj według uznania. 

Komentarze