Uwielbiam ciasto drożdżowe. Z owocami. Największą przeszkodą do częstego jego przygotowywania jest czas oczekiwania na wyrastanie. Największą zaletą tego przepisu jest przygotowanie bazy do ciasta wieczorem. Gdy nasze nocne ciasto drożdżowe wyrasta, my śpimy. Rano dosypujemy mąkę, mieszamy, dodajemy owoce i kruszonkę i... pieczemy! Nocne ciasto drożdżowe jest wilgotne, puszyste i po prostu przepyszne!
Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 szkl. mąki
- 2 jabłka
- 250g jeżyn
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania:
Wieczorem:
Do miski wlej olej i mleko. Dosyp sól i 1 szkl. cukru. Dodaj całe jajka. Na wierzch dodaj pokruszone drożdże. Nie mieszaj. Pozostaw składniki w misce, przykryj ją ściereczkę i pozostaw na noc (8-12 godzin).
Rano:
Do miski ze składnikami dodaj 3 szkl. mąki i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Gdy ciasto będzie jednolite, przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Na ciasto wyłóż pokrojone w kostkę jabłka i jeżyny. Ciasto odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. i przygotuj kruszonkę (1 szkl. mąki, 1/2 kosztki masła, 1/2 szkl. cukru).
Ciasto wstaw na 50-60 minut do piekarnika i piecz do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz