Pascha wielkanocna

 Pascha Wielkanocna to tradycyjny pyszny deser przygotowywany raz w roku i to właśnie na Wielkanoc. Jest nie tylko pyszna, ale też świetnie wygląda na świątecznym stole. Przygotowywana jest z dobrej jakości twarogu, żółtek, cukru oraz bakalii, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut i, co ważne, nie wymaga pieczenia. Wszystkie te cechy powodują, że z przygotowaniem paschy wielkanocnej poradzi sobie nawet początkująca pani domu.

Zapewne zauważyliście, że lubię sięgać po tradycyjne potrawy świąteczne. Często jednak wybieram wersje szybsze i prostsze w przygotowaniu. Nie zawsze mamy przecież czas, by celebrować długi proces przygotowania. Ja również zaliczam się do grona osób, które na świąteczne przygotowania mają niewiele czasu. Daleka jestem jednak od odpuszczenia smaków, które znam i lubię, które kojarzą mi się ze świętami i które wywołują wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa.

Pascha wielkanocna jest jednym z takich dań. Pamiętam swoje pierwsze podejście do paschy, a jednym z elementów tego wspomnienia jest czas, który jej wtedy poświęciłam. Zdecydowanie trwało to dłużej, niż wymagany czas w proponowanym Wam przepisie.

Niedawno polecałam Wam przepis na paschę wielkanocną z surowymi jajkami. Dziś natomiast wersja z gotowanymi żółtkami.


Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 3 ugotowane na twardo żółtka
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g drobnego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • garść bakalii (drobne rodzynki, płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe itp.)
  • skórka z pomarańczy w cukrze

Sposób przygotowania:

Tłusty twaróg zmiel lub dokładnie zblenduj. Do misy miksera dodaj twaróg, masło, żółtka, cukier i esencję waniliową. Za pomocą miksera lub łyżki połącz dokładnie składniki.

Rodzynki (ewentualnie żurawinę, morele, śliwki...) namocz na kilkanaście minut w zimnej wodzie, a po upływie tego czasu osącz na sicie i większe owoce drobno pokrój.

Przygotowane bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, płatki migdałowe i skórkę pomarańczową) dodaj do masy serowej i wszystko dokładnie wymieszaj.

Duże sito wyłóż czystą gazą lub lnianą ściereczką. Wyłóż na nią masę i dociśnij tak, by nie było wolnych przestrzeni. Ustaw na miseczce, a masę dociąż talerzykiem i wstaw na noc do lodówki.

Przed podaniem wyłóż paschę na talerz i udekoruj skórką pomarańczową lub migdałami.

Komentarze