Tort bezowy Dacquoise

 Uwielbiam domową bezę. Zarówno w wersji pavlova, jak i tortu bezowego dacquoise. Gdy mam więcej białek, przygotowuję dwa blaty, a gdy mam ich mniej - jeden. Zarówno pojedyncza, jak i podwójna wersja jest pyszna, więc w sumie, co za różnica? :) Tort bezowy dacquoise to klasyczna beza przełożona kremem - z bitej śmietany, mascarpone, z dodatkiem masy krówkowej, daktyli i orzechów. Samo dobro!



Moja ulubiona metoda zbierania białek to ich mrożenie. Czasem potrzebuję same żółtka, a białka zostają. Wtedy do plastikowego pojemniczka przelewam białka i mrożę. Bezy powstają, gdy uzbieram odpowiednią ilość białek :)

Składniki:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g masy krówkowej
  • 50 g daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:

Przygotuj dwie blachy do pieczenia: wyłóż je papierem do pieczenia i na każdym narysuj okrąg o średnicy 23-25 cm. Piekarnik nagrzej do 180 st.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo, po łyżce cukier. Ubijaj tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodaj ocet i mąkę kukurydzianą. Miksuj jeszcze przez minutę.

Ubitą pianę rozłóż na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłóż. Blachy wsuń do piekarnika i od razu zredukuj temperaturę do 120 st. Piecz w nagrzanym piekarniku 90 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę w piekarniku do ostygnięcia.

Przygotuj krem:

Orzechy i daktyle drobno posiekaj. Do miski wlej kremówkę i ubij na puszystą masę. Dodaj mascarpone i delikatnie wmieszaj. Następnie dodaj masę krówkową i ponownie wymieszaj. Na końcu wmieszaj szpatułką daktyle i orzechy.

Na paterze ułóż jeden blat bezowy, przełóż go kremem. Następnie przykryj drugim blatem bezowym. Jeśli zostawisz trochę kremu na wierzch, to możesz jeszcze dodatkowo udekorować nim tort bezowy dacquoise oraz posypać go posiekanymi orzechami. 

Komentarze