Wegańska babka mango

 Jeśli tak, jak ja lubicie eksperymenty, to koniecznie spróbujcie babki mango z tego przepisu. Jeśli nie lubicie ryzyka - i tak spróbujcie, bo ja przetestowałam ten przepis za Was! Wegańska babka mango jest po prostu rewelacyjna! Aromatyczna, wilgotna - przepyszna!



Składniki:

  • 400 g pokrojonego w kostkę mango
  • 120 g cukru
  • 100 g masła orzechowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 175 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zblenduj na gładką masę: pokrojone mango, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową i cytrynową, ocet, ekstrakt waniliowy i przyprawy.

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę, skrobię, sodę i proszek do pieczenia. Całość przesiej do mokrej masy i wymieszaj łyżką.

Otrzymane gładkie ciasto przełóż do wysmarowanej olejem i wysypanej kaszką manną keksówki (20 cm). Wstaw do nagrzanego do 170-180 st. piekarnika i piecz 40-45 minut do suchego patyczka.

Upieczoną babkę mango studź 20-30 minut w formie i dopiero wyjmij. Posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Babka mango świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.

Komentarze