Jeśli tak, jak ja lubicie eksperymenty, to koniecznie spróbujcie babki mango z tego przepisu. Jeśli nie lubicie ryzyka - i tak spróbujcie, bo ja przetestowałam ten przepis za Was! Wegańska babka mango jest po prostu rewelacyjna! Aromatyczna, wilgotna - przepyszna!
Składniki:
- 400 g pokrojonego w kostkę mango
- 120 g cukru
- 100 g masła orzechowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 175 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zblenduj na gładką masę: pokrojone mango, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową i cytrynową, ocet, ekstrakt waniliowy i przyprawy.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę, skrobię, sodę i proszek do pieczenia. Całość przesiej do mokrej masy i wymieszaj łyżką.
Otrzymane gładkie ciasto przełóż do wysmarowanej olejem i wysypanej kaszką manną keksówki (20 cm). Wstaw do nagrzanego do 170-180 st. piekarnika i piecz 40-45 minut do suchego patyczka.
Upieczoną babkę mango studź 20-30 minut w formie i dopiero wyjmij. Posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Babka mango świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.


Komentarze
Prześlij komentarz