Wielkanoc niesie nadzieję i... cudowne tradycyjne smaki. Najbardziej znane ciepłe potrawy to barszcz biały i żurek - obie kwaśne i w podobnym kolorze. U nas w domu dotychczas przygotowywałyśmy żur z jajkiem, a w tym roku zaszalałyśmy i na stole zagościł wielkanocny barszcz biały z tatarem z jajka.

Bazą dla wielkanocnego barszczu białego jest wywar przygotowany z warzyw i białej kiełbasy, a kwaśny smak zyskuje dzięki kiszonej kapuście. Szlachetności tej wersji barszczu dodaje tatar z gotowanego jajka.
Składniki:
- 3 litry wody
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 2 korzenie pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 suszonych śliwek
- 1 szkl. suszonych grzybów
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 białe kiełbasy
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki chrzanu
- sól
- pieprz
- 250 ml śmietany słodkiej 18%
- 6 jajek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- majeranek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj obranego selera, pora, pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie, śliwki, grzyby, cebule i 2 ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Następnie dodaj do wywaru białą kiełbasę i gotuj 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa, kiełbasę i śliwki. Do zupy dodaj kiszoną kapustę - ale: sprawdź kwaśność kapusty i jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz ją wodą i mocno odciśnij, albo zredukuj ilość kapusty do 50-60dag. Wywar z kapustą gotuj 20 minut, aż kapusta zmięknie.
Następnie odcedź wywar (kapustę możesz wykorzystać jako farsz do pierogów), dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, majeranek, cukier i chrzan. Zagotuj całość, dopraw solą i pieprzem.
W kubku rozmieszaj śmietanę z łyżeczką soli i 1/2 szkl. gorącego wywaru. Powoli wlewaj śmietanę do zupy - rób to stopniowo, sprawdzaj smak, by wielkanocny barszcz biały był nadal kwaśny.
Przygotuj tatar z jajka: jajka ugotuj na twardo i ostudź. Obierz ze skorupki o pokrój w drobniutką kostkę. Wymieszaj z olejem, musztardą i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Na talerzu ułóż piramidkę z tatara, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę białą i delikatnie zalej barszczem.

Mam nadzieję, że wielkanocny barszcz biały z tatarem z jajka przypadnie Ci do gustu i zagości na świątecznym stole na stałe.
Komentarze
Prześlij komentarz