Wielkanocny barszcz biały z tatarem z jajka

 Wielkanoc niesie nadzieję i... cudowne tradycyjne smaki. Najbardziej znane ciepłe potrawy to barszcz biały i żurek - obie kwaśne i w podobnym kolorze. U nas w domu dotychczas przygotowywałyśmy żur z jajkiem, a w tym roku zaszalałyśmy i na stole zagościł wielkanocny barszcz biały z tatarem z jajka.

Bazą dla wielkanocnego barszczu białego jest wywar przygotowany z warzyw i białej kiełbasy, a kwaśny smak zyskuje dzięki kiszonej kapuście. Szlachetności tej wersji barszczu dodaje tatar z gotowanego jajka.

Składniki:
  • 3 litry wody
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 szkl. suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietany słodkiej 18%
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • majeranek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj obranego selera, pora, pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie, śliwki, grzyby, cebule i 2 ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 30 minut.

Następnie dodaj do wywaru białą kiełbasę i gotuj 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa, kiełbasę i śliwki. Do zupy dodaj kiszoną kapustę - ale: sprawdź kwaśność kapusty i jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz ją wodą i mocno odciśnij, albo zredukuj ilość kapusty do 50-60dag. Wywar z kapustą gotuj 20 minut, aż kapusta zmięknie.

Następnie odcedź wywar (kapustę możesz wykorzystać jako farsz do pierogów), dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, majeranek, cukier i chrzan. Zagotuj całość, dopraw solą i pieprzem.

W kubku rozmieszaj śmietanę z łyżeczką soli i 1/2 szkl. gorącego wywaru. Powoli wlewaj śmietanę do zupy - rób to stopniowo, sprawdzaj smak, by wielkanocny barszcz biały był nadal kwaśny.

Przygotuj tatar z jajka: jajka ugotuj na twardo i ostudź. Obierz ze skorupki o pokrój w drobniutką kostkę. Wymieszaj z olejem, musztardą i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Na talerzu ułóż piramidkę z tatara, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę białą i delikatnie zalej barszczem.

Mam nadzieję, że wielkanocny barszcz biały z tatarem z jajka przypadnie Ci do gustu i zagości na świątecznym stole na stałe. 

Komentarze