Jagnięcina-baranina

Jagnięcina jest u nas bardzo rzadko dostępna. Gdy jednak się pojawia, stanowi swego rodzaju odskocznię, a nawet atrakcję. Odskocznię od częstych bywalców naszego stołu: wieprzowiny czy drobiu. Atrakcję, gdyż dobrze przygotowana, jest po prostu wyśmienita. Przepis mojej mamy :) Twierdzi, że proponowana przez nią zalewa jest najlepszą na świecie marynatą do jagnięciny :)



Składniki:
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 kg baraniny
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sól
  • papryka słodka
Sposób przygotowania:

Wodę z solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem, pokrojonymi w paski cebulą i obranym czosnkiem oraz sokiem z cytryny zagotuj i ostudź. Do przygotowanej marynaty włóż mięso i wstaw do lodówki na 3-4 dni.
Baraninę wyjmij z zalewy, opłukaj i osącz. Natrzyj przyprawami, włóż do rękawa i piecz najpierw w 200 st. około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1 h.




Komentarze

  1. ale jakimi natrzeć pozniej przyprawami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite! Robiłam to 1 raz i wyszło najlepsze na świecie!!! Serdecznie polecam<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miód na moje serce - dla takich komentarzy warto publikować :)

      Usuń
  3. Świetny przepis mięso było wyborne

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, mięso było wyborne

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zamarynowałam szyneczkę. Pochwalę się po świętach efektami.

    OdpowiedzUsuń
  6. sprawdzilam przepis jest bardzo dobry, marynowałam o 2 dni dlużej część zamroziłam a drugą upiekłam w rękawie nie wysuszył się i dodatkowo natarłam rozmarynem było rewelacyjne. po dwóch tygodniach odmroziłam i natarłam przyprawami i tak samo upiekłam w rękawie -pyszne POLECAM przepis bardzo dobry



    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz