Jagnięcina jest u nas bardzo rzadko dostępna. Gdy jednak się pojawia, stanowi swego rodzaju odskocznię, a nawet atrakcję. Odskocznię od częstych bywalców naszego stołu: wieprzowiny czy drobiu. Atrakcję, gdyż dobrze przygotowana, jest po prostu wyśmienita. Przepis mojej mamy :) Twierdzi, że proponowana przez nią zalewa jest najlepszą na świecie marynatą do jagnięciny :)
Składniki:
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 10 ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ziarenek pieprzu ziarnistego
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1,5 kg baraniny
- majeranek
- pieprz mielony
- sól
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
Wodę z solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem, pokrojonymi w paski cebulą i obranym czosnkiem oraz sokiem z cytryny zagotuj i ostudź. Do przygotowanej marynaty włóż mięso i wstaw do lodówki na 3-4 dni.
Baraninę wyjmij z zalewy, opłukaj i osącz. Natrzyj przyprawami, włóż do rękawa i piecz najpierw w 200 st. około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1 h.
ale jakimi natrzeć pozniej przyprawami?
OdpowiedzUsuńMajeranek, pieprz mielony, sól, papryja slodka :)
UsuńWyśmienite! Robiłam to 1 raz i wyszło najlepsze na świecie!!! Serdecznie polecam<3
OdpowiedzUsuńmiód na moje serce - dla takich komentarzy warto publikować :)
UsuńŚwietny przepis mięso było wyborne
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę!
UsuńŚwietny przepis, mięso było wyborne
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę!
UsuńDzisiaj zamarynowałam szyneczkę. Pochwalę się po świętach efektami.
OdpowiedzUsuńczekam na wrażenia :)
Usuńsprawdzilam przepis jest bardzo dobry, marynowałam o 2 dni dlużej część zamroziłam a drugą upiekłam w rękawie nie wysuszył się i dodatkowo natarłam rozmarynem było rewelacyjne. po dwóch tygodniach odmroziłam i natarłam przyprawami i tak samo upiekłam w rękawie -pyszne POLECAM przepis bardzo dobry
OdpowiedzUsuń