Nie ukrywam - to ciasto to było wyzwanie. Czasochłonne. 6 warstw. Torchę przygotowanie trwało.
Ciasto jest jednak wybitnie pyszne. Intensywnie owocowe. Wiosennie zielone. Idealne na uroczystość rodzinną. Gwarantuję, że zachwyci każdą teściową ;)
Inspiracja
Ciasto:
Szpinak połącz z olejem i zmiksuj blenderem na gładki mus.
Jajka połącz z cukrem i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut.
Do masy jajecznej dodaj szpinak i kiedy składniki się połączą dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmij z ciasta papier i ponownie umieść je w formie. Nasącz je ponczem.
Masa czekoladowa:
Kremówkę podgrzej i kiedy zacznie parować zdejmij ją z palnika. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żelatynę i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż masa zacznie tężeć. Masę czekoladową rozsmaruj na cieście i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Masa malinowa:
Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim i dodaj do nich maliny.
Masę malinową przelej na ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę.
Galaretka:
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelej ją na zastygniętą masę serową. Schładzaj przez kolejną godzinę.
Pianka malinowa:
Śnieżkę połącz z mlekiem i zmiksuj do chwili powstania piany, do której wlej galaretkę.
Piankę malinową przełóż na zastygniętą galaretkę i wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny (lub na całą noc).
Gorącą kremówką zalej bardzo drobno pokrojoną czekoladę i mieszaj do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokryj wierzch ciasta.
Polewa potrzebuje około 30-40 minut w lodówce, by nabrać właściwej konsystencji.
Ciasto jest jednak wybitnie pyszne. Intensywnie owocowe. Wiosennie zielone. Idealne na uroczystość rodzinną. Gwarantuję, że zachwyci każdą teściową ;)
Inspiracja
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 2 duże jajka
- 125 ml cukru
- 125 ml oleju
- 250 ml krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 120 -150 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny
Szpinak połącz z olejem i zmiksuj blenderem na gładki mus.
Jajka połącz z cukrem i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut.
Do masy jajecznej dodaj szpinak i kiedy składniki się połączą dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmij z ciasta papier i ponownie umieść je w formie. Nasącz je ponczem.
Masa czekoladowa:
- 250 ml kremówki
- 200 g białej czekolady
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 50 ml wrzątku
Kremówkę podgrzej i kiedy zacznie parować zdejmij ją z palnika. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żelatynę i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż masa zacznie tężeć. Masę czekoladową rozsmaruj na cieście i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Masa malinowa:
- 250 g mascarpone
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 szklanki rozmrożonych (w sezonie świeżych) malin
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim i dodaj do nich maliny.
Masę malinową przelej na ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę.
Galaretka:
- 2 galaretki malinowe (na 375 ml wody każda)
- 500 ml wrzątku
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelej ją na zastygniętą masę serową. Schładzaj przez kolejną godzinę.
Pianka malinowa:
- 1 Śnieżka
- 250 ml mleka
- 1 galaretka malinowa (na 375 ml wody)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 ml wrzątku
Śnieżkę połącz z mlekiem i zmiksuj do chwili powstania piany, do której wlej galaretkę.
Piankę malinową przełóż na zastygniętą galaretkę i wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny (lub na całą noc).
- 100 g białej czekolady
- 5-6 łyżek kremówki
- 2-3 krople czerwonego barwnika w żelu
Gorącą kremówką zalej bardzo drobno pokrojoną czekoladę i mieszaj do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokryj wierzch ciasta.
Polewa potrzebuje około 30-40 minut w lodówce, by nabrać właściwej konsystencji.
Witam :) ciasto wygląda obłędnie ����❤️lubię piec ciasta nawet i te czasochłonne :) mogłabym prosić o rozmiar blaszki jaki Pani użyła w przepisie?
OdpowiedzUsuństandarsowa blaszka 28x23 cm - a ciasto warte każdego zachodu :)
Usuń