Malinowa rozpusta

Nie ukrywam - to ciasto to było wyzwanie. Czasochłonne. 6 warstw. Torchę przygotowanie trwało. 

Ciasto jest jednak wybitnie pyszne. Intensywnie owocowe. Wiosennie zielone. Idealne na uroczystość rodzinną. Gwarantuję, że zachwyci każdą teściową ;)

Inspiracja



Ciasto:
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 125 ml cukru
  • 125 ml oleju 
  • 250 ml krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
  • ok. 120 -150 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny
Szpinak rozmróź i odciśnij go na sicie (pozostała masa powinna być dość sucha).

Szpinak połącz z olejem i zmiksuj blenderem na gładki mus. 
Jajka połącz z cukrem i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut. 
Do masy jajecznej dodaj szpinak i kiedy składniki się połączą dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj. 

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut (do suchego patyczka).


Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmij z ciasta papier i ponownie umieść je w formie. Nasącz je ponczem.

Masa czekoladowa:

  • 250 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
Żelatynę rozpuść we wrzątku.
Kremówkę podgrzej i kiedy zacznie parować zdejmij ją z palnika. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żelatynę i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż masa zacznie tężeć. Masę czekoladową rozsmaruj na cieście i wstaw do lodówki na około pół godziny.

Masa malinowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 szklanki rozmrożonych (w sezonie świeżych) malin
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
Maliny połącz z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki mus, do którego dodaj rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. 
Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim i dodaj do nich maliny. 
Masę malinową przelej na ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę. 

Galaretka:

  • 2 galaretki malinowe (na 375 ml wody każda)
  • 500 ml wrzątku
Galaretki rozpuść we wrzątku i wystudź. 
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelej ją na zastygniętą masę serową. Schładzaj przez kolejną godzinę.

Pianka malinowa:

  • 1 Śnieżka
  • 250 ml mleka
  • 1 galaretka malinowa (na 375 ml wody)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml wrzątku
Galaretkę oraz żelatynę rozpuść we wrzątku i wystudź. 
Śnieżkę połącz z mlekiem i zmiksuj do chwili powstania piany, do której wlej galaretkę. 
Piankę malinową przełóż na zastygniętą galaretkę i wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny (lub na całą noc).


  • 100 g białej czekolady
  • 5-6 łyżek kremówki
  • 2-3 krople czerwonego barwnika w żelu
Kremówkę połącz z barwnikiem i podgrzej ją do chwili, aż zacznie wrzeć.
Gorącą kremówką zalej bardzo drobno pokrojoną czekoladę i mieszaj do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokryj wierzch ciasta. 
Polewa potrzebuje około 30-40 minut w lodówce, by nabrać właściwej konsystencji.

Komentarze

  1. Witam :) ciasto wygląda obłędnie ����❤️lubię piec ciasta nawet i te czasochłonne :) mogłabym prosić o rozmiar blaszki jaki Pani użyła w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. standarsowa blaszka 28x23 cm - a ciasto warte każdego zachodu :)

      Usuń

Prześlij komentarz